Mauritius İzlenimleri 3

Bu mevsimde yağmurlar oluyormuş. Bugün tüm gün sürdü. Ama ne yağmur. Sabah yağmur denize çivi gibi düşüyordu. Kuşlar sustu. Palmiyeler yere secde etti. Yağmurların çokluğu sayısız dereden de anlaşılıyor. İçme suyu rezervuarları ve elektrik bu su bolluğunun kanıtları gibi. Enerji, su türbinlerinden elde ediliyormuş. Evlerde musluk suyu içilebilir kalitede imiş. Adanın her tarafında yeşil renk hâkim. Pek çok endemik bitki var. Endemik hayvanlar dikkate alındığında Mauritius dünyada yüzde yirmilik bir paya sahipmiş. Güneş doğmadan şakımaya başlayan ve kahvaltı masalarının çöpçüsü bir kuş var burada Martin diyorlar. Bedeni kumru renginde. Başı ve kuyruğu siyah. Gagası ve ayakları sarı. Ayakları tavuğunkine benziyor. Gözlerine sarı maske takmış gibi. Yürüyüşüne bakarsanız tavuk. Baş ve gagası kargayı hatırlatıyor. Yürürken 'Horoz Nuri' gibi başını ileri geri oynatıyor. Boş bulduğu masadaki tabağa fütursuzca dalıyor. Serçeler ile arası iyi değilmiş. Burada çalışanlara sordum umursamazca 'Ondan çok burada' dediler.
Mauritius 'İndex of Economic Freedom' listesinde sekizinci sırada. Türkiye 69. Emlâk hukuku, 'fiscal' özgürlük, hükümet harcamaları, iş dünyasının ve işçinin özgürlüğü, ticaret, yatırım ve parasal özgürlükler incelenen hususlarmış. Böyle bir indeksin değerlendirmesi ülkeler arasındaki farkı da ortaya koymakta. Galiba ülkemizde bazı hususlar ile ilgili çok konuşulmuyor. Bildiğimiz yolda ilerlemeye dünya ile açığımızı kapatmaya çalışıyoruz. Politikacı söylemleri de günü kurtarıyor belki ama farkı kapatmıyor ve geleceği kurtarmıyor.
Mauritius'da iktidar işçi partisinde. Bir de muhalif parti var. Kardeş kardeş geçinip gidiyorlarmış.
Ülkede futbol çok popüler. Voleybol ve basketbol onu takip ediyormuş. Olimpiyatlara genellikle atletler gidiyormuş. Boksta bir madalyaları varmış.
Otelde çalışan pek çok işçi var. Tüm işçiler misafirleri görünce selamlıyor. Bunu öyle bir nezaketle yapıyorlar ki siz kendinizi sahip gibi hissediyorsunuz.
Melih Anık

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk ve Muhsin Ertuğrul ve de '.....çü'ler

Haldun Taner’in "Keşanlı Ali"si

Türk Tiyatrosu’nun Meseleleri