Mauritius İzlenimleri 7



Sonradan İngiliz Başbakanı olan 'William Pitt 'The Elder' (1st Earl of Chatham)1761'de  "İngilizler Hindistan'ı kontrol etmek istiyorlarsa Mauritius'ta Fransızlar olmamalı" demiş. 1860 yılında İngilizler, adayı Fransızlardan almış. Buna rağmen Fransızlar adaya Fransız kalmamışlar hâlâ adada mevcudiyetlerini hissettiriyorlar, hiç bir Fransız markası burada üretilmemesine rağmen ve  İngilizlerin neredeyse her markası burada  üretildiği halde. Dünyayı başka şekilde görmek de mümkün. Seyahatler bu işe yarıyor.
Mauritius erkek egemen bir toplum. Şaşırtıcı değil, değil mi? Ama eşleri ile seyahat eden golf tutkunları da onlardan farklı değil. Avrupa'dan kilometrelerce uzağa erkeğin golf keyfi öne alınarak geliniyor. Erkekler golfteyken kadınlar kumsalda bronzlaşıyor. Akşam yemeklerine "dress code" geleneğine uyarak "iniyorlar". Kaldığımız otelin iki golf sahası var. Yollarda  oradan oraya taşınan golf takımlarını görmek mümkün.
Mauritius'ta görülecek yerler birbirinden uzak. Arabaya ihtiyaç var. Şoförlü bir araç kiralayıp günü programlamanız gerekiyor. Tam gün ya da yarım gün planlama yapıyorsunuz. Biz de öyle yaptık. Birlikte tura çıktığımız rehber-şoför bir Mauritius halk aydını çıktı. Her konuda konuştuk, o da sorularımıza cevap verdi. Bu yazı dizisinde ondan bahsetmesem olmaz. AJAY PARAHOO bizimle   çok iyi  ilgilendi, kendisi de ülkesinin meseleleri ile ilgili, belli bir görüşü ve inançları olan biriydi. Birlikte tura çıktığımız günlerde son derece büyük bir nezaket  ile bizi bilgilendirdi. Görmemiz gereken şeyler hakkında dikkatimizi çekti. Yerli birinin gözünden ülkeyi tanımak çok güzel bir deneyim oldu bizim için. Fotoğrafı şu adreste:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152340343838324&set=gm.766147163395837&type=1&theater
Melih Anık

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk ve Muhsin Ertuğrul ve de '.....çü'ler

Haldun Taner’in "Keşanlı Ali"si

Türk Tiyatrosu’nun Meseleleri