Prof.Dr.Dikmen Gürün'e Açık Mektup - "War Horse"


Sayın Prof.Dr.Dikmen Gürün,
Broadway’den bir müzikali Türkiye’ye getirmek  şimdilik mümkün değil ama bir parçasını getirmek mümkün müdür? Müzikallerde kullanılan teknikler ilginç yaratıcılık örnekleri sunuyor.
Örneğin War Horse’daki atlar oyundan daha ilginç. Sahnedeki at, teknik ve estetik olarak yaratılmış bir ürün, imalatı ve performansı başlı başına bir olay.  Performansına bakınca atı sahicisinden ayırdetmek zor. Bire bir ölçekteki at kuklasının yapılışı, malzeme seçimi ve sahnedeki oynatılışı  bir atölye çalışması olabilir. Atı yaratan ve oynatan “Handspring Puppet Company”,  yöneten/yapımcı  "National Theatre of Great Britain" ile birlikte çalışmış.
Oyunun bir atını, yaratıcısı ve oynatan ekibi(3 kişi) ile birlikte Türkiye’ye getirmek, hem atölye yapmak hem de seyirciler için gösteri(ler) düzenlemek bence çok keyifli olur. Kuklanın çağdaş sahnelerde kullanılışının örneklenmesi bizim gösteri dünyamıza katkı yapacaktır. Kukla atı satın alarak sergilemek de ayrı bir kaynak yaratabilir.
Bu fikirden yola çıkarak dünyadan seçilecek başka oyunlardaki teknik alt yapıya(Kostüm,dekor,ışık tasarımı vb) ilişkin uygulamalar üzerine düzenlenecek atölyelerin,Türkiye’de bu işle uğraşanlara ufuk açması yönünden çok yararlı olacağını söylemek mümkün.
Bu tür bir projenin kendini finanse eden bir model olacağını düşünüyorum. Sponsorluk için ön teklif toplanabilir, reklâm dünyasından yararlanılabilir. Atölye çalışmasından sonra kukla at bir videosu ile birlikte, özellikle alış veriş merkezlerine belli süreler için kiralanabilir. Oyunun reklâmı kapsamında değerlendirilirse üretici/yapımcıyla pazarlık yapılabilir.
Benzer olarak Peru ve Bolivya'daki masklı dansların maskları ve dansları da bir atölye ve gösteri olabilir.   
Saygılarımla.
Melih Anık

Not:
Yukardaki metnin bir benzerini mesaj olarak gönderdim. 
Elbette devam etmekte olan bir oyunun en önemli ve seyirci çeken unsurunu getirme sürecinde, lisans ve benzeri zorluklar çıkacaktır ancak bu konuda çözüm arayışları niyet ve gayrete bağlıdır.   "War Horse" kukla atı bir örnektir ve geçmişte oynanmış başka Broadway oyunlarının yaratıcı unsurlarının Türkiye'ye getirilerek atölyeler yapılması bu kapsamda değerlendirilebilir. 
 Kasdedilen, atın bir benzeridir, oyundaki at ve oyundaki "cast" değil tabii ki.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk ve Muhsin Ertuğrul ve de '.....çü'ler

Haldun Taner’in "Keşanlı Ali"si

Türk Tiyatrosu’nun Meseleleri