“Lütfiye Anık” Usulü Ev Tarhanası Yapımı


Annem her yaz tüm ailemiz (çocukları,torunları) ve dostları için ev tarhanası yapar. Aşağıdaki tarif yaklaşık 20 kavanoz(850 gramlık bal kavanozu) tarhana yapmak içindir. İhtiyaca göre malzeme miktarları ayarlanmalıdır. 
Malzeme:
3 kg kuru soğan
2 kg domates
1,5 kg Çarliston biber
1 kg kırmızı biber
1 kg süzme yoğurt
6 kg un (Kuruma aşamasında İlave olarak 1-2 kg daha)
2 Yumurta

250 gram tuz
2 poşet kuru maya
1 çay kaşığı şeker
Yapılışı:
Bir bardak ılık suya şekeri ve kuru mayayı koyun karıştırın ve kabarmasını bekleyin.
Domatesin kabuklarını  soyun, soğanı ayıklayın, biberlerin saplarını ve çekirdeklerini çıkarın ince ince doğrayın, süzme yoğurdu, yumurtayı, tuzu ekleyin ve tüm malzemeyi mikserden geçirin. Elde ettiğiniz karışıma kabarmış mayayı, unu katın ve karıştırın.  Kaşıktan düşmeyecek kıvamdaki  malzemeyi bir kaba koyun ve üstünü kapatın, beklemeye alın. Malzeme bir gün içinde yaklaşık iki katına kabaracak. Bu nedenle koyduğunuz kabı seçerken buna dikkat edin.
24 saat sonra malzemeyi kontrol edin. Sulu bir kıvamda ise üzerine un ilave edin karıştırın. Malzeme kendini tutacak kıvamda olmalı.(Kaşıktan düşmeyecek.) Hava sıcaklığına bağlı olarak 2-3 gün daha bekletin. Gidip gelip kontrol edin, karışım sulanmışsa un ilave edin.
Kabarma bitince, uzun bir masa (yaklaşık 2 metre x 1 metre) üzerine temiz bir çarşaf serin. Malzemeyi kaşık kaşık parçalar halinde çarşafın üstüne yayın. Üstüne tül serin ve tozsuz bir ortamda kurumaya bırakın.
Bir gün sonradan itibaren gidip gelip kontrol ederek kuruyan malzemeyi çevirin, daha ufak parçalar haline getirmek için parmaklarınızla kırın. Ufalanan malzemenin kuruduğundan emin iseniz malzemeyi mikserde kaba bir un haline getirin. Malzeme hala nemli olabilir. Kaba un haline gelmiş tarhanayı tepsilerde üstü tül ile kapalı halde bir süre daha kurumaya bırakın. Tarhana kuruduğunda kavanozlara doldurun, ailenizi ve dostlarınızı sevindirin. Tarhanayı buzdolabında 1 yıl kadar muhafaza edebilirsiniz.
Sıcak havalarda tüm işlem yaklaşık 1 hafta sürecek.
Tarhana Çorbası Yapımı:
Bir tas için bir yemek kaşığı tarhanayı soğuk suda eritin,bulamaç yapın, kaynamış suya azar azar döküp karıştırarak ilave edin, ağız tadınıza göre yağ koyun.  Çorbanın içine bir çay bardağı süt koyarsanız kremalı bir lezzeti  olacaktır. Pişene kadar karıştırın kaymaklanmasını önleyin.  Servis sırasında  çorbanın içine rendelenmiş beyaz peynir, çorba kıtırı, baharat koyabilirsiniz.
Melih Anık 

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk ve Muhsin Ertuğrul ve de '.....çü'ler

Haldun Taner’in "Keşanlı Ali"si

Türk Tiyatrosu’nun Meseleleri