Mauritius İzlenimleri 4

Kuzeye turun ana merkezi, Port Louis, ortadaki kalenin ikiye böldüğü bir şehir. Denize doğru bakarsanız sağ tarafta müslüman mahallesi sol tarafta Hindu mahallesi var. Müslümanların bu kadar yoğun olarak yaşadıkları bir başka mahalle yokmuş. Kıyafetler "orada" olduğunuzu anlatıyor.  Şehrin otantik bir çarşısı var.  Yiyecek dahil her şey satılıyor. Satıcılar yabancılara karşı atak, bizde de olduğu gibi. Pazarlık Allahın emri. Söylenen fiatın üçte birine alma şansınız çok. Sabırlı ve güler yüzlü olmak gerekiyor. Bazılarının yabancı sevmedikleri hissine kapıldım. Şehir dar bir alana sıkışmış, çevresi dağlarla çevrili. Denize açılan ağzında eski binaların değiştirilmesi ile AVM oluşturulmuş. Bizdekilerden farklı değil. Okuduğum bir kitaptan alıntıyla "dünya batılılaşıyor". Bence iyi olmuyor. Ben şehrin kendine özel kalbinin attığı mekânları seviyorum. Mauritius bu açıdan henüz bâkir. Ancak emlâk çılgınlığı burada da hayatı değiştirecek. Şimdi yolların her iki yanında uzanıp giden şeker kamışı tarlaları bir bir yok olacak. Kaldığım otelin sahipleri şeker fabrikalarını kapatmışlar, renovasyon vardı gördüm. Ama hâlâ uzanıp giden şeker kamışı tarlaları var.
Yirmi yılda nüfus artışı üç yüz bin kadar olmuş, nüfus bir milyondan bir milyon üç yüz bine ulaşmış. Mauritius'ta şeker üretimi başlangıçta Afrika'dan getirilen kölelerle başlamış. Bu amaçla 1908'de adaya dört yüz elli bin Hintlinin getirildiği söyleniyor. Tarihe bakarsak artışın çok olmadığı söylenebilir. Bir milyon üç yüz bin kişi içinde oy veren sayısı dokuz yüz binmiş. Bu nüfusun yapısı hakkında bir fikir verir sanıyorum. Mauritius vatandaşı olmak için evlenmek ya da bir milyon euroya ev almak gerekiyormuş. Şimdi tekstilde çalışmak için Hintliler, inşaat işlerinde çalışmak için de Çinliler geliyormuş. Önümüzdeki yıllarda yeni oteller yeni alışveriş merkezlerinin inşa edileceği söyleniyor. Mauritius'a gelen turist sayısı yılda bir milyon dört yüz bin kişiymiş iki milyona çıkarmayı hedefliyor ve umut ediyorlarmış. Genellikle golfçülerin ilgi gösterdiği bir ülke. Çok sayıda golf sahası var.
İngilizler on bin kişiyle dört bin kişi olan Fransızları yenerek adaya çıkmış. Fransız kökler burada daha derine yerleşmiş. Sayı bazen önemli değil.
Melih Anık

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk ve Muhsin Ertuğrul ve de '.....çü'ler

Haldun Taner’in "Keşanlı Ali"si

Tiyatroda Eleştiri - Yazılarımdan Derleme